راهنمای مطالعه
شرکت گوگل، غول بزرگ فناوری، برندی نام آشناست که همه مردم از خدمات متنوع و البته کاربردی آن به صورت روزانه استفاده میکنند. امروز میخواهیم از تاریخچه شرکت گوگل و خدمات محصولاتش صحبت کنیم تا ببینیم چرا به دومین برند ارزشمند جهان تبدیل شده است. شاید در روزهای آغازین که ایده راهاندازی یک موتور جستجوی ساده در ذهن بنیانگذاران این برند خطور کرد، حتی خودشان چنین آینده روشنی را برای این شرکت تصور نمیکردند.
در حال حاضر (google.com) محبوبترین وبسایت در سراسر جهان است و یوتیوب نیز دومین جایگاه را از آن خود کرده است. نکته جالب اینجاست که یوتیوب نیز یکی از سرویسهای شرکت گوگل است! در ادامه با ModirTv همراه باشید تا علاوه بر معرفی و بررسی تاریخچه گوگل، مهمترین سرویسهای آن را به شما معرفی کنیم.
گوگل چیست؟ معنا و مالکان اصلی آن
اغلب ما گوگل را به واسطهی سرویس موتور جستجوی هوشمند آن میشناسیم. اما واقعا گوگل چیست؟ این کسب و کار عظیم توسط چه کسی راهاندازی شد و اکنون توسط چه کسانی مدیریت میشود؟ در ابتدا باید بگوییم که گوگل یک شرکت چند ملّیتی آمریکایی است که از سال ۱۹۹۸ اولین گام خود را در زمینههای نرم افزاری، سخت افزاری و رایانش ابری برداشت. پتانسیل رشد این شرکت در حدی چشمگیر بود که در سالهای اول فعالیت، به نمونهای هدایت کننده در حیطهی تکنولوژی مبدل شد.

یکی از دلایل رشد شرکت گوگل، همکاری با کمپانیهای بزرگ و ارائهکنندگان سرویسهای نرم افزاری متنوع بود. در حال حاضر گوگل برای هر مسئلهای در دنیای فناوری اطلاعات، راهکاری به صورت محصولات خدماتی عرضه کرده است که در ادامه مقاله تمامی محصولات مهم آن را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد. حال که فهمیدیم گوگل چیست به سراغ مالکین و تاریخچهی این شرکت میرویم.
صاحب گوگل کیست؟
در سپتامبر سال ۱۹۹۸ میلادی دو شخص با نامهای لری پیج (به انگلیسی: Lawrence Larry Page) و سرگی برین (به انگلیسی: Sergey Mikhaylovich Brin) تصمیم به راهاندازی این شرکت گرفتند و در اصل مالکین اولیه آن بودند.
پیج و برین در آن زمان دانشجوی مقطع دکتری در دانشگاه استنفورد کالیفُرنیا بودند، این دو شخص بعدها لقب “پسران گوگل” یا “مردان گوگل” را از آن خود کردند. تا سال ۲۰۰۴ این شرکت به عنوان شرکتی خصوصی به فعالیت خود ادامه داد اما در سال ۲۰۰۴ میلادی، فروش اولیهی سهام آن کلید خورد. در حال حاضر موسسین اولیه گوگل؛ به اندازهای مساوی، یعنی هر کدام ۸ درصد از سهام گوگل را در اختیار دارند.
معنی گوگل چیست؟

شاید برای شما هم جالب باشد که گوگل به چه معناست! گوگل در واقع از واژهی Googol گرفته شده است. Googol به عدد ۱۰۱۰۰ اشاره میکند. گوگل در واقع قصد داشته تا با این اقتباس میزان عظمت اهداف خود در دنیای تکنولوژی و تبلیغات را نشان دهد. از سوی دیگر بر اساس تفسیر برخی دیگر، علت این نامگذاری آن است که گوگل میتواند به اِزای جستجوی هر عبارت مورد سوال توسط کاربران، تعداد نتایج بسیار زیادی را به آنها نمایش دهد.
تاریخچه گوگل؛ تغییرات و شکلگیری لوگوی شرکت گوگل
لوگوی گوگل نیز در ابتدا بسیار ساده بود و در واقع همان کلمه Google بود که هر حرف آن با یک رنگ جداگانه مشخص شدهبود. این لوگو در طی سالها دست خوشِ تغییراتی شد اما همه این تغییرات بسیار جزئی بودند و بدنه اصلی لوگوی اولیه حفظ شده بود. سرانجام در سال ۲۰۱۵ در طی فراخوانی از طراحان نیویورکی دعوت شد تا در طی ۷ روز طرحهای پیشنهادی خود را برای لوگوی جدید ارائه دهند. بعد از بررسی طرحها، در نهایت لوگوی گوگل تبدیل به یک (G) شد که ۴ رنگ اصلی لوگوی اولیه را به صورت رنگین کمانی، در دل خود جای داده است. این لوگو در عین سادگی، نمایی جذاب و زیبایی خاصی را به همره دارد.
تا پیش از backrub، موتورهای جستجو بر اساس تعداد دفعاتی که یک کلمه در صفحهای تکرار شده بود، به آن رتبه میدادند، مثلا اگر شما یک عبارت را ۵۰ مرتبه تکرار میکردید، موتورهای جستجو شما را به عنوان نتیجهی برتر نشان میدادند. مزیت Backrub نسبت به این موتورهای جستجو این بود که تکنولوژی جدیدی با نام Page Rank را معرفی کرد. بر اساس این تکنولوژی معیار سنجش و رتبهبندی وبسایتها بر اساس تعداد صفخات هر سایت و دریافت ارجاع از سایر وبسایتها بود. همین تکنولوژی سرآغاز تغییر و پیشرفت در حیطه هوشمندی موتورهای جستجو بود و باعث شد این دو (Larry Page & Mikhaylovich Brin) بر اساس تجربیاتی که بر روی Backrub به دست آورده بودند، Google را توسعه دهند.
در ابتدا پیج و برین میخواستند که مجوز بهرهبرداری از این پروژه را به کسی واگذار کنند اما نتوانستند داوطلبی را برای این کار پیدا کنند؛ بنابراین تصمیم گرفتند تا بر روی این محصول بیشتر کار کنند و خودشان آن را در بازار عرضه کنند.
چگونه اولین سرمایه به گوگل تزریق شد؟
استراتژی ساخت یک موتور جستجو با کارایی بهتر به خوبی جواب داد و بعد از آن که موتور جستجوی گوگل کمی پیشرفتهتر شد، به شدت در بازار تکنولوژی رونق گرفت. در این زمان Andy Bechtolsheim که یکی از بنیانگذاران Sun Microsystems بود، در اولین جلسه به جای صحبت بر سر جزئیات، تنها مبلغ چک را پرسید! در نتیجهی این جلسه، چکی به ارزش ۱۰۰.۰۰۰ دُلار نوشته شد و آغازی برای جذب سرمایههای بعدی توسط گوگل شد. از جمله سرمایه گذاران دیگر میتوان به Jeff Bezos مالک فروشگاه اینترنتی آمازون اشاره کرد.

به واسطه تزریق این بودجه، اولین دفتر شرکت گوگل در منلو پارک شهر کالیفرنیا (Menlo Park, California) افتتاح شد. با بازگشایی این دفتر نسخه اولیه و یا همان نسخه بتای (آزمایشی) موتور جستجوی گوگل شروع به کار کرد و تقریبا” در هر روز به صدهزار پیام پاسخ میداد. سرانجام در سپتامبر ۱۹۹۹ پسوند بتا (Beta) از آن برداشته شد و به صورت رسمی مورد استفاده عموم قرار گرفت.
به نقل ازسایت ویکی پدیا
جف بیزوس مؤسس شرکت آمازون و استاد دانشگاه رشته رایانه در دانشگاه استنفورد، و رام شریرام هر کدام مبلغ ۲۵۰ هزار دلار در گوگل سرمایهگذاری کردند. سپس که گوگل به یک شرکت سهامی عام تبدیل شد، ارزش این سرمایه به بیش از ۲۸۰ میلیون دلار رسیده بود.دیوید شریتون که از کارآفرینان آن زمان بود نیز ۱۰۰ هزار دلار در گوگل سرمایهگذاری کرد. پس از جمعآوری همه این مبالغ، گوگل توانست ۱ میلیون دلار سرمایه جمع کند که با بهکارگیری آن بالاخره قادر بود فروشگاهی را در منلو پارک، کالیفرنیا افتتاح کند.
بزرگترین محصولات شرکت گوگل کداماند؟
حال که با تاریخچه گوگل و برند آن آشنا شدیم، به سراغ معرفی بهترین و کاربردیترین محصولات گوگل میرویم.

محصولات و سرویسهای گوگل آنقدر کاربردی و متعدد هستند که شما گاهی بدون توجه به شرکت ارائهکننده آن سرویس، در طی روز چندین بار از آنها استفاده میکنید. این محصولات در دستهبندیهای متفاوت و با کاربردهایی متنوع در شاخههای مختلف دیجیتال مارکتینگ، مورد استفاده میگیرند که در ادامه به معرفی هر کدام میپردازیم.
ابزارهای جستجو در وب
هر آنچه که برای جستجو در وب نیاز دارید، در لیست محصولات گوگل وجود دارد. این ابزارها از زمانی مورد اهمیت قرار گرفت که شبکه اینترنت بهعنوان اصلیترین منبع اطلاعاتی جایگاه خود را تثبیت کرد:
- Google.com: موتور جستجوی گوگل اصلیترین سرویس گوگل، موتور جستجویی است که امروزه در صدر بهترین موتورهای جستجوی دنیا قرار گرفته است. بهطور متوسط در طی یک روز ۵.۶ میلیارد جستجو توسط این موتور صورت میپذیرد. به همین دلیل پدیده سئو یا همان بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو از اهمیت بسیار بالایی در دنیای تجارت برخوردار شدهاست. بهطوری اگر وب سایت شما بتواند در میان رتبههای برتر در سرچ گوگل قرار بگیرد، درآمد بسیار بیشتری به نسب رقبا نصیب شما خواهد شد! بنابراین از سئو و اثربخشی این فرآیند در بازاریابی موتورهای جستجوگر و تبلیغات غافل نشوید. در آمد شرکت گوگل از این موتور جستجو در طی سال ۲۰۲۰ به ۱۰۴ میلیارد دلار رسیده است!
- Google Images: جستجوی تصاویر در گوگل؛ علاوه بر عبارات مورد جستجوی متنی، شما میتوانید به سادگی و با استفاده از Google Images، تصویر مورد نظر خود را آپلود کنید و تصاویر مشابه و اطلاعاتی راجع به آن را مشاهده کنید.
- Google Translate: ربات ترجمهی گوگل یا نرمافزار مترجم گوگل که با نام Google Translate شناخته میشود، هوشمندترین ربات مترجم در دنیاست. شما میتوانید متن و یا حتی یک صفحهی اینترنتی را تنها با یک کلیک به هر زبان دیگری ترجمه کنید.
- Google News: وبگاه اخبار گوگل یا گوگل نیوز در واقع یک وبگاه است که اخبار جدید و داغ روز را در یک جا جمع آوری میکند. این سرویس هم اکنون برای زبان فارسی نیز در دسترس است و در موتور جستجوی گوگل با عنوان News در دسترس قرار دارد.
- Google Books: این سرویس برای جستجو در منابع کتبی و کتابها به کار گرفته میشود. در گذشته نام این سرویس گوگل بوک سرچ و گوگل پرینت بود.
- Google Scholar: شرکت گوگل برای هر نوع جستجویی یک راه حل ارائه کرده است. اگر در میان مقالات، رسالههای علمی و گزارشات فنی به دنبال متن خاصی میگردید، میتوانید از این ابزار کاربردی استفاده کنید.
سرویسهای مرتبط با تبلیغات و وبمستری
اگر در زمینهی بازاریابی آنلاین، برندینگ و دیجیتال مارکتینگ فعالیت میکنید، آشنایی و تسلط بر ابزارهای تبلیغاتی گوگل میتواند به شما کمک زیادی کند. بنابراین در این قسمت به معرفی ابزارهای بازاریابی و تبلیغات میپردازیم:
- Google Ads: گوگل ادز یک سرویس تبلیغات توسط گوگل است و به شما این اجازه را میدهد که سایت خود را در نتایج اول جستجو نشان دهید. شما با ساختن کمپینهای تبلیغاتی میتوانید بدون نیاز به سئو، سایت خود را در رتبهی اول نتایج جستجو به کابران نمایش دهید. البته در کنار نام سایت شما عبارت AD درج میشود و کاربران متوجه میشوند که با پرداخت هزینه توانستید این جایگاه را کسب کنید.
- Google AdSense: گوگل ادسنس یکی از راههای موجود برای کسب درآمد دلاری است. البته برای کشور ایران فعلا امکان استفاده از این ابزار وجود ندارد؛ بنابراین شما باید یک وبسایت با زبانی غیر از فارسی داشته باشید تا بتوانید از آن درآمد کسب کنید. با استفاده از این ابزار شما به عنوان نمایش دهنده تبلیغ کسبوکارها و سایتهای دیگر، به ازای هر کلیک درآمد مشخصی کسب میکنید. میزان درآمد به ازای هر کلیک به موقعیت IP کاربران شما بستگی دارد. استفاده از این ابزار از طریق شرکتهای واسط در داخل کشور امکانپذیر شده است.
- Google Analytics: گوگل آنالیتیکس یکی از مهمترین ابزارها برای سئو و دیجیتال مارکتینگ محسوب میشود. در این سرویس شما میتوانید اطلاعات مفیدی در رابطه با میزان بازدید، کلمات کلیدی و نوع جمعیت بازدیدکنندگان سایت خود داشته باشید. این ابزار نزد مدیران وبسایت از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است؛ زیرا اطلاعاتی به آنها ارائه میدهد که توسط خود شرکت گوگل تهیه شده است.
- Google Search Console: سرچ کنسول گوگل نیز یکی از ابزارهای کاربردی در سئو به شمار میرود. این ابزار تا پیش از سال ۲۰۱۵ میلادی با نام گوگل وبمستر تولز شناخته میشد. با استفاده از این سرویس مشکلات و خطاهای احتمالی سایت شما در هنگام جستجو مشخص میشود و با برطرف کردن ارورهای سرچ کنسول میتوانید گامی بزرگ در راستای بهبود سئو سایت خود انجام دهید.
بیشتر بدانید: تبلیغات کلیکی (PPC) یا Pay Per Click چیست؟
ابزارهای ارتباطی و بازنشر محتوا
ارتباطات آنلاین نیز از دید گوگل پنهان نمانده و در این حیطه نیز ابزارهای مختلفی را ارائه کرده است که به شرح زیر هستند:
- Drive Google: گوگل درایو در واقع سرویسی برای ذخیرهسازی و به اشتراکگذاری فایل است. شما در این ابزار به صورت رایگان ۱۰ گیگ فضا در اختیار دارید که میتوانید فایلهای خود را در فضای ابری ذخیره کنید و یا در صورت نیاز با دیگران به اشتراک بگذارید.
- YouTube: بزرگترین سامانهی اشتراکگذاری ویدیو در دنیای امروز یوتیوب است. این وبسایت بعد از گوگل به عنوان محبوبترین پلتفرم اینترنتی شناخته میشود. در این وب سایت میتوانید ویدیوهای مورد علاقه خود را جستجو و کانالهای متتخب خود را سابسکرایب یا اشتراک گذاری (Subscribe) کنید. یوتیوب نیز بستر مناسبی برای کسب درآمد است اما متاسفانه این سرویس هم برای داخل کشور فعال نیست و برای کسب درآمد از آن باید تکنیک و ترفندهای لازم را اجرا کنید.
- Google Docs & Google Sheets & Google Slides: همه ما با ابزار مایکروسافت آفیس آشنا هستیم. گوگل نیز امکانی فراهم کرده تا به صورت آنلاین بتوانید از گوگل داکس (ویرایش متن)، گوگل شیت (ساماندهی اطلاعات) و گوگل اسلاید (ساخت اسلایدهای متنوع) استفاده کنید. شما میتوانید این فایلها را بر روی سیستم خود ذخیره کنید و یا آن را با دیگران به اشتراک بگذارید.
- Gmail: ایمیل یکی از راههای ارتباطی است که در اغلب کشورها از آن استفاده میشود. شما به سادگی و با استفاده از سرویس جیمیل، میتوانید پست الکترونیکی خود را بسازید و با دیگرات ارتباط برقرار کنید.
- google meet: امروزه استفاده از ابزارهای برقراری تماسهای گروهی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. گوگل میت با این هدف ایجاد شد که بتوانید کنفرانسها و کلاسهای گروهی خود را به صورت آنلاین برگزار کنید.
ابزارهای کاربردی گوگل
علاوه بر موارد ذکر شده، گوگل ابزارهای دیگری نیز در قالب محصولات خدماتی خود ارائه کرده است که هر کدام میتواند نقش مهمی را در زندگی دیجیتالی ما ایفا کند. در ادامه فهرستی از ابزارهای کاربردی گوگل را مشاهده میکنید:
- Google Maps: اگر به دنبال ابزاری هوشمند برای پیدا کردن موقعیت خود و مسیریابی هستید، ابزاری بهتر از گوگل مپ، پیدا نخواهید کرد. با استفاده از این ابزار میتوانید حتی وضعیت ترافیک را بررسی کنید و با مسیریاب آن از نردیکترین مسیر به مقصد خود برسید.
- Play Store: یکی از جامعترین پلتفرمها برای دانلود اپلیکیشنهای اندرویدی، نرم افزار گوگل پلی است. در این سرویس شما میتوانید حتی نظرات کاربران نسبت به بقیه اپلیکیشنها را مطالعه کرده و اپلیکیشن مورد نظر را به سادگی دانلود و نصب کنید.
- Google Assistant: گوگل سرویسی به نام Google Assistant (دستیار گوگل) دارد که مجهز به هوش مصنوعی است. این دستیار هوشمند قابلیتهای مختلفی مانند سرچ در اینترنت، زمانبندی وقایع، تنظیمات سخت افزاری، تشخیص اشیا و صحبت کردن با انسان را دارد.
- Gboard: گوگل حتی در زمینه تایپ صوتی نیز عقب نمانده و کیبورد خاصی برای موبایلهای هوشمند ارائه کرده که مجهز به تایپ صوتی نیز میباشد. سرویس تایپ صوتی آن تا ۹۹.۹ درصد درست عمل میکند و این فوق العاده است!
موفقیت الان شرکت گوگل، حاصل تلاش سالها قبل:
همانطور که مشاهده کردید با قطعیت میتوان گفت که گوگل در تمامی زیرشاخههای دنیای تکنولوژی بیمانند است و توانسته با استفاده از محصولات و سرویسهای با کیفیت، در دل کاربران محبوبیت زیادی را به دست آورد. در این مقاله به مسیر شکل گیری شرکت گوگل و محصولات آن پرداختیم. سرویسهای گوگل؛ آنقدر متنوع هستند که در هر زمینهای میتواند موثر باشند. امیدواریم که در این مقاله توانسته باشیم به سوالات شما در خصوص تاریخچه شرکت گوگل (این برند معتبر بین المللی) پاسخ داده باشیم.
منبع about.google
سوالات متداول:
آیا والدین لری پیج و سرگی برین نقشی در تاسیس شرکت گوگل داشتند؟
بله داشتند. پدر و مادر لری پیج، هر دو از اساتید برتر رشته علوم کامپیوتر و برنامه نویسی بودند، همچنین سرگی برین نیز همانند لری دارای والدین تحصیل کرده بود، اکثر این نخبه ها دارای والدین تحصیل کرده و ثروتمند هستند بر عکس شایعاتی که دربارهشان گفته می شود!!
آیا اشخاص ایرانی هم در شرکت گوگل مشغول به کار هستند؟
بله، در شرکت گوگل می توانید تمام نُخبههای ملیت های مختلف را ببینید از جمله ایرانیها نیز امید کردستانی و سالار کمانگر که از مدیران ارشد مشاور و مدیر یوتیوب بودند.
12 دیدگاه
درود بر شما من شنیدم ایران گفته باید بیایی اینجا زیر نظر ما دفتر بزنی و هر چی ما می گیم همون باشه!!! درسته؟
سلام من چند تا سوال دارم میشه جوابمو بدید
۱-نحوه کنفرانس گذاشتن گوگل رو هم آموزش بدید؟
۲-بعد اینکه منی که جی میل دارم ممکنه گوگل همه چیزای منو پیگری و فضولی کنه؟ مثلا اینکه پسوردهای من تو مرورگر ذخیره میشه خطرناک نیست؟
۳-اگر اینترنتها بسته شه اونوقت ما چیکار کنیم وقتی گوگل نداریم؟
سلام وقت بخیر
۱-مقالات در حال بروز رسانی هستند و این مورد رو هم تو برنامه قرار می دهیم.
۲- خیر شرکت معتبر هیچ وقت خودش رو زیر سوال نمی بره؛ مگر اینکه دستوری صادر بشه مبنی بر تحریم ها که بخواد با توجه به دیتایی که داره تشخیص بده شما باید بلاک شی از لیست شان.
۳- در این مورد نمی تونم نظری بدهم!
واقعا جذاب بود برای من به شدت لذت بردم مرسی ازتون
من اصلا فکرشم نمی کردم همه اینایی که نوشتید مال شرکت گوگل باشه خصوصا یوتیوب خیلی مطلبتون جالب بود دمتون گرم.
من شنیدم گوگل میخاد با گرفتن اطلاعات از همه به جایی برسه که تنها مرجع پاسخ دهنده به هر سوالی خودش باشه و از این طریق سیطره خودشو رو به همه جوانب کسب و کارها گسترش بده. در این خصوص هم اطلاعاتی میدید؟
سلام وقت بخیر. یک نکته ای در ارنباط با سوالت در آینده ای که ما نیستیم اینه که؛ گوگل از تکنیکهای mum به ماشین به جای اشیا از طریق تجزیه و تحلیل نگاه و جواب بده. یعنی یک جور پیشرفت جهشی. بطور مثال تو سال ۲۰۱۸ از gpt-3 توصعه یافته استفاده کرد. سیستمی که به اسم صدای منسجم تو دنیای هوش مصنوعی همرو شوک برداشت. خود این سوالتان واقعا خودش یک مقاله کامل میشه که میشه برایش نوشت. در کل اگر فیلم i robot 2004 رو ببینید متوجه می شوید که در آینده شاید کلا هوش مصنوعی همه چی رو تو کنترل بگیره. گوگل هم قسمتی از این هوش مصنوعی است که شاید بقول شما در اهداف کثیف استفاده بشه.
سلام اینکه بد نیست همین الانم هر کی سوالی داره میره تو گوگل:)) شرکت گوگل کاری کرده که همرو وابسته خودش کرده. الان از بچه ها سوال میشه میرند از گوگل پیدا می کنند.
درود بر شما. واقعا جذاب و جالب بود . الان هیئت مدیره های اصلی شرکت گوگل هم همون پیج و برین هستند؟ بعد یک انتقاد هم دارم چرا در مورد محصولات گوگل چیزی تو سایتتان نیست. مثلا” آموزش یوتیوب و…
سلام وقتتان بخیر.لطف شماست. بله هر دو به یک اندازه سهم می برند. ان شالله بزودی مقالات در مورد محصولات گوگل و مقالات مرتبط هم تکمیل خواهد شد.
سلام حال کردم واقعا با مقاله. یه سوال دارم اینکه اینا از یک گاراژ شروع کردند و فقیر بودند و… راسته؟
سلام بله. در قسمت سوالات متداول سوال شما تا حدی پاسخ داده شدهاست. اما در نظر داشته باشید هر دو این موسسین از نظر مادی برای استارت اولیه کار بینیاز بودند و هر دو والدین کاملا تحصیل کرده داشتند که همین میتونه کمک زیادی در پیشبرد اهدافشون داشته باشه.