راهنمای مطالعه
- آنچه باید درباره تعریف مارکتینگ بدانید!
- ضرورت بازاریابی چیست؟ چرا باید مارکتینگ کنیم؟
- چگونه بازاریابی کردن را شروع کنیم؟
- استراتژیهای بازاریابی؛ مسیرهای اصلی رو به هدف
- رویکردهای اصلی در فرآیندهای بازاریابی
- دیجیتال مارکتینگ؛ دنیای الکترونیکی بازاریابی
- فروش؛ یک پایان با شکوه برای بازاریابی
- جمع بندی؛ شما در بازاریابی برای کسب یک جایگاه میجنگید!
شاید شما هم هنوز به معنی و مفهوم اصلی مارکتینگ یا بازاریابی چیست توجه نکرده نباشند؛ پس برای شروع میتوانید تعریف بازاریابی را این چنین در نظر بگیرید که بازاریابی یعنی رساندن یک محصول یا خدمت درست به دست یک فرد درست و در زمان و مکان درست.
اما موضوع به این سادگیها هم نیست. بازاریابی مجموعهای از تمام فعالیتهای تبلیغات، برندینگ، روابط عمومی و فروش است. که هر کدام نقش، ارتباط و شکل اجرایی متفاوتی را در این علم رو به گسترش برعهده دارند.
در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با تعریف بازاریابی چیست و بررسی کامل تمام جوانب کارکردی آن آشنا سازیم.
آنچه باید درباره تعریف مارکتینگ بدانید!
تعریفهای مختلفی برای بازاریابی بیان شدهاست که در این مقاله به تفصیل راجع به دیدگاههای مختلفی که درباره تعریف بازاریابی وجود دارد، خواهیم پرداخت.
بازاریابی را چگونه تعریف کردهاند؟
تعریف ساده ولی جامعی از بازاریابی در Hubspot ارائه شده که میتواند در ابتدای بحث به ما دید خوبی ارائه بدهد:
مارکتینگ یا بازاریابی، فرآیند جذب افراد به محصول یا خدمات شرکت شما است. این امر بواسطه تحقیقات بازار، تجزیه و تحلیل و درک منافع مشتریان (و ذینفعان) کسبوکار شما اتفاق می افتد. بازاریابی به کلیه جنبه های یک تجارت، از جمله: توسعه محصول؛ روش های توزیع؛ فروش، تبلیغات و برندینگ مرتبط است.
از دیدگاه فیلیپ کاتلر پدر علم بازاریابی نوین:
بازاریابی به عنوان فرآیندی مدیریتی-اجتماعی تعریف میشود که به وسیله آن، افراد، گروهها و سازمانها از طریق تولید، عرضه و مبادله کالا (و خدمات) با یکدیگر، به تأمین نیازها و خواستههای خود اقدام میکنند.

بهترین تعریف بازاریابی چیست؟
با توجه به اینکه به عنوان تیم محتوای وبسایت Modir.Tv تحقیقات زیادی در این حوزه انجام دادهایم، بهطور کلی بازاریابی در بهترین تعریف خودش، شامل تاکتیکهایی است که خرید کوتاهمدت و مقدار خرید را تشویق میکنند و در حجم، سهم و سود قابلاندازهگیری هستند.
مفهوم اصلی Marketing را دریابید!
تعریف بازاریابی توسط موسسه چارتر به شکلی کاملا کاربردی توانسته است مفهوم مارکتینگ را به صورت زیر بیان کند:
- شناسایی چیزی که مردم می خواهند و آمادهاند برای آن پول بپردازند یا مشکلی که دوست دارند حل شود.
- توسعه محصول یا خدماتی که آن نیاز را برآورده میکند و سپس تبلیغ آن به گونهای که مخاطب از وجود آن آگاه شود.
ضرورت بازاریابی چیست؟ چرا باید مارکتینگ کنیم؟
در هر اندازهای که صاحب یک کسب و کار باشید از یک شرکت نوپا گرفته تا یک شرکت بزرگ با برند مطرح و یا هر نوع سازمان یا موسسهای که اهداف تجاری ویا غیرانتفاعی داشته باشید، برای جلب مشتریان بالقوه خودتان نیاز به انجام بازاریابی خواهید داشت.
طبیعی است که در هر مقیاس از کسبوکارهایی که اشاره کردیم، روش اقدام شما نسبت به وضعیت بازار، قدرت رقبا و نقاط ضعف و قوت برند محصولات یا خدمات خودتان متفاوت خواهد بود. همچنین اگر یک استارتاپ هستید باید بدانید که مارکتینگ، اساس کار شما برای فرآهم آمدن امکان رشد و توسعه ایده جدیدتان برای معرفی آن به مخاطبان و کاربرانی است که با هدف پاسخ به نیاز آنها، مدل کسب و کار خود ارائه کردهاید.
برآورده کردن اهداف برندسازی، با تکنیکهای بازاریابی
اگر بخواهیم ارتباط بین مارکتینگ و برندینگ را بیان کنیم در ساده ترین حالت، باید بازاریابی را مجموعه ابزارها و تکنیکهایی در نظر بگیریم که در جهت اشتراکگذاری و معرفی هر چه بیشتر یک برند بکار گرفته می شوند. بنابراین برندینگ یا برندسازی با مجموعه روشهایی که برای ترویج برند یک کسب و کار انجام می دهد از مارکتینگ نیز برای ایجاد آگاهی و اعلام پیام برند به مخاطبان مورد هدف بهره میبرد.
بنابراین بازاریابی بخشی جدایی ناپذیر از برند کسب و کار شماست و کمکتان می کند تا قولی را که می خواهید مشتریان فعلی و احتمالی شما در مورد آن بدانند را با آنها به اشتراک بگذارید.
چگونه بازاریابی کردن را شروع کنیم؟

تا اینجا با معنی و مفهوم مارکتینگ آشنا شدیم. حال نوبت به پاسخ این سوال است که چگونه باید بازاریابی کردن را یاد بگیریم؟ برای این منظور باید اصول بازاریابی را به درستی فرا بگیرید و هر آنچه از مباحث و زیرشاخههای اصلی علم مارکتینگ وجود دارد را در جهت انجام صحیح و موثر برای معرفی و فروش محصولات و خدمات کسبوکارتان بکار بگیرید.
در ادامه به بررسی مهمترین بخشهایی که در یادگیری نحوه بازاریابی کردن برای شما مفید خواهد بود، میپردازیم.
قدم اول شناخت بازار است! بازار چیست؟
بازار یا Market به مجموعهای از خریداران بالقوه و بالفعل یک کالا یا خدمت گفته میشود.
از دیدگاه فیلیپ کاتلر:
بازار شامل تمام مشتریان بالقوهایست که دارای نیاز و خواسته مشترک هستند و برای تامین نیاز و خواسته خود، به انجام مبادله متمایلند و توانایی انجام این کار را نیز دارند.
توجه داشته باشید که شما برای فروش محصولات و خدمات خود نیاز دارید که یک بازار هدف یا (Target Market) برای کسب و کار خود داشته باشید. بازار هدف، مجموعه مشتریانی هستند که بصورت بالقوه خریدار محصولات شما محسوب می شوند. مانند تمام نوجوانان در حال تحصیل برای فروش محصولات کمک آموزشی.
تحقیقات بازاریابی؛ آنچه همه از آن غافل شدهایم!
در بازاریابی باید توجه داشته باشید که رفتار مشتری همیشه میتواند دچار تغییر شود. برای مثال در فصل پاییز ممکن است با بهار تفاوت داشته باشد.
شرایط اقتصادی کشور، اوضاع سیاسی و دهها و صدها عامل مختلف میتواند بر رفتار مشتریان فعلی و احتمالی شما تاثیر داشته باشد.
تحقیقات بازاریابی این بینش را به شما میدهد که در جمعآوری اطلاعات بتوانید ذهن مشتریتان را در زمانها و شرایط مختلف بخوانید و همچنین میتوانید برای دریافت یک ایده بهتر جهت توسعه کسب و کار خود به تحقیق و افزایش آگاهی از روندی که در بازار صنعت شما طی میشود بپردازید.
برنامه اقدام خود را آماده کنید. “مارکتینگ پلن”
یک طرح یا برنامه بازاریابی مناسب میتواند به شناخت مزایا، ویژگیها و تفاوتهای خاص یک محصول یا خدمات و همچنین راههای جذب نوع مناسب مشتری و البته وفادارسازی آن کمک کند.
طرح بازاریابی(Marketing Plan) ، از مهمترین ارکان یک فرآیند بازاریابی موفق است. مارکتینگ پلن، در اصل یکی از اصلیترین اجزای طرح کسب و کار (Business plan) به شمار می رود.
یک طرح بازاریابی خوب، شما را با اهداف مارکتینگ محصول یا خدمات خودتان آشنا میکند؛ به طوری که شما میتوانید دستاوردها و نتایج تلاشهای خود را در بازاریابیتان اندازهگیری کنید.
استراتژیهای بازاریابی؛ مسیرهای اصلی رو به هدف

مطابق همه برنامهریزیهایی که برای اولویتبندی انجام کارها انجام میدهید، مارکتینگ نیز نیاز به یک انتخاب روش درست به همراه دستورالعملهای اجرایی دارد که مسیر دستیابی به اهداف تعیین شده را هموارتر سازد. تمام این انتخابهای ممکن، جزئی از استراتژی بازاریابی محسوب میشوند که انواع روشهای مختلفی از جمله بازاریابی شبکهای، بازاریابی ویروسی، بازاریابی چریکی و … را شامل می شود.
مارکتینگ میکس (۴P)؛ آمیختهای از موثرترینها
چهار عنصر مشخص در بازاریابی در نظر گرفته شدهاند که یک چارچوب جامع و موثر را برای توسعه یک طرح بازاریابی فراهم میکنند. ترکیب این ۴ مورد اغلب با عنوانهایی نظیر ۴P یا “آمیخته بازاریابی” نامیده میشود. نظریه اصلی، نظریه ۴P است، اما برخی از بزرگان علم بازاریابی، ۲ مورد دیگر را نیز به آن افزودهاند که در دستیابی به یک استراتژی خوب برای انتخاب موثرترین روش بازاریابی محصولات و خدمات یک کسب و کار بسیار کارآمد هستند:
- P اول، محصول (Product): ترکیبی از کالاها و خدماتیست که یک کسب و کار، ارائه و پوشش میدهد.
- Pدوم، محل عرضه :(Place) پاسخ به این سوال که چگونه مصرف کننده به محصول یا خدمات شما دسترسی خواهد داشت؟
- Pسوم، قیمت گذاری :(Price) باید مشخص باشد که روش یا استراتژی قیمتگذاری محصولات و خدماتتان چگونه است؟ آیا تخفیفهای فصلی دارید؟ و یا فروش با پرداخت بلندمدت (اقساط) ؟
- Pچهارم، برنامههای ترویجی :(Promotion) ارتباط برقرار کردن شما با مشتریان خود چگونه است؟ بیشتر کسبوکارها با به کاربردن برنامههای تبلیغاتی این ارتباط را تنظیم میکنند.
- Pپنجم، مردم یا کارکنان شرکت :(People) کارکنان شما، مامورانی رسمی هستند که نماینده شرکت شما هستند. باید بررسی کنید که تا چه حد دانش، تجربه، مهارت و نگرش آنها نسبت به اهداف تیمی را تقویت و توسعه دادهاید.
- Pششم، پردازش :(Process) بر اساس تجربههایی که از رفتار مشتری به صورت روزانه دریافت میکنیم، از یک سری فرآیند مانند سیستم بهبود مستمر و ایجاد کانالهای بازخورد در کسب و کار خود استفاده میکنیم.
رویکردهای اصلی در فرآیندهای بازاریابی
نوع روشی که برای معرفی محصولات و خدمات با هدف انجام خرید توسط مشتریان بازار هدف یک کسب و کار انجام میشود به دو نوع بازاریابی درونگرا و بازاریابی برونگرا تفکیک میشود. بازاریابی درونگرا یا جاذبهای که گاها با عنوان ربایشی هم شناخته شده است، روشی کششی برای جذب مشتریان بالقوه است که به دلیل احتمال بالای خریدار بودنشان، محصولات را در موقعیت مناسب نسبت به آنها قرار میدهد.
حضور به موقع یک فروشنده ژنراتور برق در یک موقعیت مناسب در هنگام کلافهگی مشترکان برق از وقوع قطعیهای پیدرپی، نمونه بارزی از روش بازاریابی جاذبهای است.
در سوی مقابل، اگر عکس این روش را در نظر بگیرید با رویکرد دیگری هم در بازاریابی مواجه خواهید شد که با فشار و اجبار که گاها با ایجاد مزاحمت نیز همراه میشود، قصد جلب کردن توجه یک محدوده گسترده از مخاطبان عام را دارد که با اهداف خاصی از جمله ایجاد آگاهی برای محصول یا برند و همینطور انتقال مستقیم پیام کسبوکارها به انجام میرساند.
بازاریابی محتوایی، برای جذب بهترینها
استفاده از واژگان و کلمات برای تشویق مشتریان به خرید، جمله بسیار سادهای است که برای تعریف بازاریابی محتوایی میتوان بیان کرد. اما باید اذعان کرد که بازاریابی محتوایی به عنوان یکی از موثرترین روشهای رویکرد بازاریابی درونگرا نیز مطرح شده است که در بستر بازاریابی آنلاین از طریق ارائه محتوای مورد سوال کاربران اینترنت به خوبی میتواند منجر به قرارگیری محصولات و خدمات شما در موقعیت مناسب برای جذب خریداران قطعی آن که در همان لحظه نیاز خود در حال جستجو هستند، شود.
تبلیغات، هیاهو و روابط عمومی
اگر روش بازاریابی برونگرا را برای معرفی و جلب توجه بیشتر به برند محصولات و کسب و کار خود مورد استفاده قرار دهید، تبلیغ کردن بهترین ابزاری خواهد بود که در اختیار خواهید داشت. انتقال پیام از تبلیغات تنها متوجه مشتریانتان نیست، رقیبان هم به نوعی مخاطب شما محسوب میشوند. به طوری که با نمایش و دیده شدن تبلیغات محصول و خدمات شما، قدرت بالای برندتان در ذهن آنها نیز نقش خواهد بست.
تبلیغات، اغلب بزرگترین هزینه هر طرح بازاریابی است.
اما آنچه در مقابل تبلیغات از هزینههای مالی پایینتر و تاثیرگذاری بیشتر به علت عدم ایجاد دافعه اولیه بهخاطر ذات قابل تشخیص تبلیغ بودنش برخوردار است. Public Relations است. روابط عمومی در یک کسب و کار از طریق رسانههای آنلاین و خبرگزاریها با مخاطبان و ذینفعان خود ارتباط دوسویه برقرار میکند. PR خبر یا جنجالی را میآفریند و ادامه کار برای انتشار و بازنشر آن را به رسانهها و کابران بیشمار آنها میسپارد. تا در نهایت این بقیه باشند که در مورد ویژگیهای برند او سخن میگویند و نه خودش.
دیجیتال مارکتینگ؛ دنیای الکترونیکی بازاریابی

بازاریابی محصولات و یا خدمات با استفاده از کانالها و رسانههای دیجیتال برای برقراری ارتباط بیشتر با مصرف کنندگان، دیجیتال مارکتینگ نامیده میشود.
در بازاریابی دیجیتالی هدف اصلی این است که از طریق رسانههای مختلف دیجیتالی، برندی را ترویج کنیم.
دقت کنید که همه رسانههای دیجیتال، نه فقط رسانههای آنلاین. برای مثال بازاریابی از طریق SMS، USSD، تلویزیون، بیلبوردهای الکترونیکی و… جزو بازاریابی دیجیتال هستند ولی هیچکدامشان آنلاین نیستند.
کسب و کارهای آنلاین، وبسایت ها، گوگل و سئو
در این نوع از بازاریابی تنها از رسانههای اینترنتی (رسانههای آنلاین) استفاده میکنیم. مهمترین بستر برای انجام بازاریابی آنلاین، وبسایتهای اینترنتی و اپلیکیشنهای موبایلی هستند.
برای مثال برخی از اجزای بازاریابی اینترنتی (آنلاین) موارد زیر هستند:
- تبلیغات بنری: در این نوع از بازاریابی با استفاده از تبلیغات آنلاین میتوانیم بازدید وبسایتمان را بالا ببریم.
- پرداخت به ازای هر کلیک یا :PPCنوعی از روش پرداخت هزینه تبلیغات در سایتها که به ازای انجام کلیک توسط کاربر و پس از ورود او به صفحه مقصد، قابل پرداخت خواهد بود.
- ایمیل مارکتینگ: یکی از موثرترین راههای ارتباطی که میتوان در خلال فعالیتهای ارتباط با مشتری در قالب ارسال پیام یا خبر به آنها داشت.
- سئو :(SEO) بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو روشی کارآمد و دانشی تخصصی است که کمک میکند وبسایت شما در هنگام جستجوی نتایج مرتبط به محصولات و خدماتتان، در صدر لیست نمایش نتایج گوگل قرار بگیرد.
- طراحی و توسعه اپلیکیشن: استفاده روزمره مردم از موبایل، این وسیله کاربردی را نیز بخشی از حوزه فعالیت کسب و کارها برای ایجاد، توسعه و تبلیغات محصولات آنها کرده است که در قالب شاخهای از مارکتینگ به نام بازاریابی موبایلی انجام میشود.
- بازاریابی رسانهها اجتماعی: جوامع مجازی مثل اینستاگرام، فیس بوک، توییتر، لیندکدین و همینطور پیامرسانهایی نظیر تلگرام و واتساپ تبدیل به پلتفرمهایی برای برقراری ارتباط و تعامل با مخاطبان شدهاند که فعالیتهای بازاریابی کسب و کارها در بستر آنها در قالب روشهای بازاریابی رسانه های اجتماعی در حال گسترش روز افزون هستند.
رسانههای اجتماعی بهترین بستر برای کسبوکارها، جهت آگاهی بخشی نسبت به نام تجاری یا برند آنها در قالب فعالیتهای بازاریابی است.
به دلیل رونق استفاده از اینترنت توسط مردم، بازاریابی اینترنتی روند رو به رشدی به خود گرفته است.
در این راستا برند مطرحی مانند شرکت گوگل، سرمایه گذاریهای عظیمی بر روی موضوع استفاده مخاطبان از اینترنت کرده است که با دهها ابزار مختلف از جمله موتور جستجوی معروف گوگل، خود را تبدیل به غول فناوری آیتی در سطح جهان کرده است.
فروش؛ یک پایان با شکوه برای بازاریابی
فروختن کالا و خدمات هدف نهایی یک کسب و کار تجاری است. هر شرکت و مجموعهای که برای تولید یا عرضه کالا و خدمات پا به عرصه تجارت و دادوستد در بازار گذاشته است به یقین در مرحله اول به دنبال حفظ بقای خود از طریق کسب درآمد و سودآوری حاصل از فروش است.
بنابراین تمام استراتژیها، فرآیندها، روشها و تکنیکهای که در جایگاهسازی، برندینگ، بازاریابی، تبلیغات و روابط عمومی انجام میشوند به دنبال فروش قطعی محصولات و خدمات یک برند به عنوان یک هدف مشخص در بهوجود آمدن آن کسب و کار هستند.
به زبان بسیار ساده اگر بخواهیم بازاریابی را برای فعالان اقتصادی تعریف کنیم، میتوان گفت:
تعریف بازاریابی (Marketing) عبارت است از: همگراسازی همه فعالیتهای کسب و کار در مسیر فروش بیشتر!
قیف بازاریابی، آنچه برای یک تبدیل مهم نیاز دارید!
تبدیل یک مخاطب علاقهمند به یک خریدار واقعی کار چندان سادهای نیست. بلکه فرآیندی چند مرحلهای است که از جلب توجه مخاطب تا ایجاد علاقه و اعتماد در خریدار و حتی وفادارسازی او پس از تبدیل شدنش به یک مشتری انجام میشود که همگی در پروسهای با نام قیف بازاریابی شکل عملیاتی به خود میگیرند.
انواع و مراحل مختلفی برای Marketing Funnel آورده شده که یکی از مرسومترین آنها به شرح زیر است:
- آگاهسازی
- کشف برند
- ارزیابی
- مشغول کردن ذهن مشتری
- فروش
- وفادارسازی
جمع بندی؛ شما در بازاریابی برای کسب یک جایگاه میجنگید!
هرآنچه برای بازاریابی کردن انجام می دهید، حاصل یک هدف اصلیتر در ضرورت ترویج برند کسب و کار شماست.
مارکتینگ را ابزار رسیدن به دستاورد بزرگتری به نام Brand Positioning بدانید. جایگاهسازی یا جایگاهیابی تلاشی همه جانبه در تمام سطوح کسب وکار است تا یک برند محصول آن شرکت بتواند جایگاه ویژه خود را در ذهن مشتری پیدا کند. جایگاه سازی برند نیاز به تمایز در بازار هدف، درک خواستهها و یا در صورت لزوم ایجاد تقاضا برای مشتریان و احاطه کامل به نحوه عملکرد و قدرت برند رقبا در بازار دارد.
حال چگونه یک بازاریاب خوب باشیم؟
همه آنچه تا کنون به عنوان روش و نیازمندیهای انجام بازاریابی برای فروش محصولات و خدمات معرفی کردیم، نیازمند برنامه ریزی کردن و پیادهسازی توسط یک تیم بازاریابی است تا مطابق تحقیقات، بررسی و پیشبینیهایی که از روند بازار هدف داشتهاند و به کمک آمیخته بازاریابی بهترین رویکرد ممکن برای رسیدن به اهداف را انتخاب کرده و با الگو قرار دادن استراتژیهای مارکتینگ مناسب کار خود، بودجه فعالیتهای بازاریابی و تبلیغات یک کسب و کار را مدیریت نمایند.
در راس یک تیم مارکتینگ، مدیر بازاریابی قرار دارد. Marketing Manager با دانش مدیریت و هدایت صحیح کارکنان خود اقدام به انجام هماهنگی میان اعضای تیم مینماید و در انتخاب مسیر و برپایی کمپینهای بازاریابی وظیفه و نقش مهم خود را ایفا میکند.
آنچه اعضای یک تیم مارکتینگ از بازاریابان گرفته تا سوپروایزرها و مدیر بازاریابی را در موفقیت اقداماتشان یاری میرساند، دانش، مهارت، تجربه و بازآموزی مجدد است.
اگر شما هم با این دیدگاه موافقید، باید بگوییم که به Modir TV خوش آمدید!
چه یک مدیر بازاریابی باشید، چه به طور کلی صاحب یک کسب و کار باشید و یا به هر دلیلی دوست دارید که در علم بازاریابی به یک فرد حرفهای تبدیل بشوید، میتوانید میهمان مقالات متنوع Modir TV در بخش مقالات آموزشی بازاریابی باشید.
56 دیدگاه
سلام. در تعریفی که از آقای کاتلر برای بازاریابی ارائه کرده اید، صحبت از تامین خواسته و نیازها شده. به نظر می رسه اگر بشه در مورد این موضوع توضیحات کاملتری بدید بتونیم بهتر با مفهوم و کارکرد اصلی بازاریابی آشنا بشیم. ممنونم
بله. با تشکر از نظر شما برای این که این تعریف را بهتر بفهمیم باید در ابتدا به تعریف نیاز، خواسته، تقاضا، کالا، مبادله، معامله و بازار را بررسی کنیم:
نیاز (Need): به نحوی احساس محرومیت انسان نسبت به برخورداری از یک خدمت یا کالا را نیاز یا Need میگوییم.
خواسته (Want): وقتی یک نیاز برای انسان برجسته شود تبدیل به خواسته میشود.
خواسته در علم اقتصاد و بازاریابی، شکل ظاهری نیازهای ماست، که می تواند به صورت کالا یا خدمت مطرح شود، در واقع خواسته شکلیست که نیازهای انسان تحت تاثیر فرهنگ و شخصیت آنها به خود میگیرد.
خواسته بر اساس توانمندی تامین کننده یا تولید کننده ها در نحوه برطرف کردن نیاز تعریف می شود. به قول فیلیپ کاتلر:
منشا و خواستگاه اصلی نظام بازاریابی، نیاز و خواسته های بشر است.
تقاضا (Demand): در دنیای اقتصاد، تقاضا یعنی میل و خواست و توانایی یک فرد برای دریافت کالا یا خدمتی.
کالا (Good): از دیدگاه علم اقتصاد، محصولات و مواد مختلفی که توسط تولیدکننده، به بازار یا Market عرضه شود و در برابر دریافت پول، یکی از نیازهای انسان را تأمین و رفع کند، کالا نام دارد.
انواع کالا:
کالاهای مصرفی: کالاهایی که در بازار عرضه میشوند و به فروش میرسند تا توسط مصرفکنندگان خریداری شوند و به مصرف برسند.
کالاهای واسطهای: کالاهایی که تولیدکنندگان دیگری برای تولید کالاهای مختلف دیگر، آنها را خریداری کنند و مورد استفاده قرار دهند.
کالاهای ضروری: کالاهایی که نیازهای اولیه مصرف کنندگان را تأمین میکنند.
کالاهای تجملی: کالاهایی که برای تأمین نیازهای کم اهمیت تر مصرف میشود.
مبادله (Exchange): مبادله، دریافت چیزی مطلوب از کسی دیگر، در مقابل ارائه مابه ازایی به او است. مبادله فقط یکی از انواع روشهاییست که مردم به وسیله آن کالای مطلوب خود را به دست میآورند.
معامله (Transaction): توافق، ارتباط یا حرکتی را که بین خریدار و فروشنده برای تبادل یک دارایی و وجه صورت میگیرد، معامله یا Transaction میگویند.
وقتی یک واحد برای مبادله کالا در میان باشد، معامله بوجود میآید.
سلام نوشته خوب و روونی در مورد بازاریابی بود. فقط اگر ممکنه کمی بیشتر در مورد زیرمجموعه عناصر امیخته بازاریابی توضیح بدید. مچکرم.
بله حتما خانم سیدی. شما پاسختون رو در ادامه همین کامنت دریافت خواهید کرد:
P اول، محصول (Product):
Product، ترکیبی از کالاها و خدماتیست که یک کسب و کار، ارائه و پوشش میدهد که میتواند شامل اِلِمانهایی چون:
کیفیت
تنوع
طراحی
انواع گارانتی
اندازه
بستهبندی
نام تجاری یا برند
بازدهی آن (مانند یخچال) و… باشد.
P دوم، محل عرضه (Place):
چگونه مصرف کننده به محصول یا خدمات شما دسترسی خواهد داشت؟
همهی زمینهها را در این مورد (Place) باید در نظر بگیریم که شامل:
کانالهای توزیع
مناطق تحت پوشش
موجودی انبار برای کالا (یا ظرفیت ارائه خدمات)
حمل و نقل
لجستیک
و محل خروجی خرده فروشی میباشد.
P سوم، قیمت گذاری (Price):
روش یا استراتژی قیمتگذاری محصولات و خدماتتان چگونه است؟
تخفیفهای فصلی دارید؟ فروش با پرداخت بلندمدت (اقساط) دارید؟
چهارم، برنامههای ترویجی (Promotion):
ارتباط برقرار کردن شما با مشتریان خود چگونه است؟
بیشتر کسب و کارها با به کاربردن ترکیبی از:
تبلیغات (Advertising)
فروش شخصی (Personal selling)
معارفه (Referrals)
ارتقای فروش (Sales Promotion)
و روابط عمومی (Public Relation) این ارتباط را تنظیم میکنند.
P پنجم، مردم یا کارکنان شرکت (People):
کارکنان شما، مامورانی رسمی هستند که نماینده کسب وکار شما هستند. بررسی کنید که تا چه حد موارد زیر را در میان کارکنان خود تقویت و توسعه دادهاید:
دانش
تجربه
مهارتها
ارتباطات
کار تیمی
و نگرش آنها نسبت به اهداف تیمی
P ششم، پردازش (Process):
بر اساس تجربههایی که از رفتار مشتری به صورت روزانه دریافت میکنیم، از یک سری فرآیند در کسب و کار خود استفاده میکنیم، مانند تقویت و نظارت بر موارد زیر:
سیستم کنترل کیفیت (Quality control)
برنامهریزی (Planning)
بررسی (Review)
سیستم بهبود مستمر (Continuous Improvement)
سندپردازی (Documentation)
کانالهای بازخورد (Feedback Channels)
آیا روش مشخصی برای شیوه بازاریابی مستقیم در فروشگاه های اینترنتی وجود دارد؟
برای یادگیری شیوه های بازاریابی در فروشگاه های اینترنتی توصیه می کنیم در ابتدا با مفاهیم و تعاریف دیجیتال مارکتینگ آشنا شوید و سپس با استفاده از روش های بازاریابی آنلاین مناسب ترین متد مناسب کسب و کار خود را بیابید.
من به دنبال یادگیری روش های بازاریابی هستم تا بتونم در کار خودم به عنوان یک فروشنده حضوری به صورت موفق عمل کنم. در این مورد نیاز به راهنمایی دارم.
شما برای یادگیری اصول، مفاهیم و روش های بازاریابی ابتدا باید مقالات آموزشی این حوزه دسترسی داشته باشید. وبسایت مدیر تی وی تلاش نموده برای رفع نیاز دانش پذیرانی چون شما، مقالات و نوشتارهای مدون و بروزآوری شده را تهیه و ارائه کند تا بتوانید با همه جنبه های فعالیت های بازاریابی، نظیر برندینگ و تبلیغات و روابط عمومی نیز آشنایی کامل پیدا کنید. بنابراین اگر به دنبال فراگیری مفاهیم بازاریابی هستید از مجموعه مقالات بازاریابی مدیر تی وی بهره ببرید و اگر فقط به دنبال فراگیری انواع روش های بازاریابی هستند می توانید به مقاله استراتژی های بازاریابی مراجعه کنید. با تشکر
تجربه ای که من خودم برای یادگیری بازاریابی داشتم که به نحوه فروشم در بازار هم کمک زیادی کرد یادگیری مفاهیم و جوانب بازاریابی بود که از یک منبع خوب بدستش آوردم و برای شما هم اونها رو انتقال می دم:
بازارگرایی (Market Orientation): گرایش به بازار و نیاز مشتریان اولین ویژگی بازاریابی جدید است، مدیر موفق در بازار کسیست که سازمان را با شرایط روز همگام کند؛ و این زمانی امکان پذیر است که کارکنان و مدیران سازمان بر اساس رفتار و گرایش بازار عمل کنند. فرآیندهای این بخش در ۵ حوزه مختلف صورت می گیرد:
مفاهیم پیرامون تولید یا Production Concept
مفاهیم پیرامون کالا (و خدمت) یا Product Concept
مفاهیم پیرامون فروش (و عرضه) یا Selling Concept
مفاهیم پیرامون بازاریابی یا Marketing Concept
بازاریابی اجتماعی یا Societal Marketing
بازارشناسی (Market Studies): شناخت، لازمهی هر حرکت عاقلانه و هر تصمیم اصولیست، شناخت بازار تلاشی نظاممند است برای گردآوری، ثبت و ضبط اطلاعات مربوط به همهی اجزای تشکیل دهندهی نظام بازار و همه عواملی که بر نظام بازار تاثیر میگذارند.
بازارداری: بازارداری یعنی حفظ مشتریان کنونی و تشویق و ترغیب آنها به خرید بیشتر و تداوم خرید از طریق ایجاد و ارتقای سطح «رضایت» در ایشان. آگاهی از رفتار مشتریان، ارتباط برقرار کردن با آنان، داشتن اطلاعات روانشناختی و جامعهشناختی و نیز اطلاع داشتن از حرکات و امکانات رقبا نقش مهمی در حفظ و مدیریت نیاز مشتریان دارد.
بازاریابی: بازاریابی یعنی جستجو برای یافتن مناسبترین بازار و بخشهایی که سازمان میتواند در آن جا به صورت مفید تر و موثرتر حضور یابد و پاسخگوی نیاز و خواسته بازار باشد. بازاریابی یعنی بخشبندی یا تقسیم بازارها و تعیین محصولات و خدمات شرکت برای مناسبترین بازارها جهت عرضه.
بازارسازی: بازارسازی یعنی نفوذ در بازار و معرفی و شناساندن سازمان و محصولات و خدمات آن با استفاده از عوامل قابل کنترل بازاریابی (محصول، قیمت، توزیع و ترفیع فروش). بازاریابان با بکارگیری درست و اصولی این عوامل میتوانند در شرایط مختلف جایگاهی در بازار برای خود به دست آورند و با سیاستها و برنامه ریزی های مناسب، سهم بیشتری را از بازار در اختیار بگیرند.
بازارگردی: بازارگردی وظیفهای است که بازاریاب (Marketer) را وادار میسازد تا بیش از دیگران با تحولات و تغییرات بازارها آشنا گردد. این آگاهی از طریق حضور در صحنه رقابت و مبادله و مشاهده بازارها امکانپذیر است. شرکت کردن در نمایشگاهها، بازدید از بازارهای گوناگون و بودن در محیط بازار، دید مدیران را بازتر میسازد. به عبارتی، مهمترین نقش بازارگردی، تقویت و گاهی تغییر «دید» است.
بازارسنجی یا ارزیابی بازار: بازارسنجی یعنی تحلیل موقعیت بازار با توجه به آنچه بودیم و داشتیم، آنچه هستیم و داریم و آنچه باید داشته باشیم. همه محصولات و خدمات و سازمانها دارای منحنی عمر خاصی هستند که این منحنی شامل مراحل معرفی، رشد، بلوغ و اشباع و افول است و هر مرحله شرایط ویژهای دارد که بازاریاب باید براساس این ویژگیها، واکنشهای مناسبی نشان دهد. بازار سنجی یا ارزشیابی و سنجش فعالیتهای سازمان، نقاط قوت و ضعف را نسبت به شرایط موجود و رقبا به خوبی آشکار می سازد. از دیدگاه دیوید آکر؛ ابعاد ارزیابی بازار شامل موارد زیر می شود:
حجم بازار یا Market Size
روند و گرایش بازار یا Market Trends
ساختار هزینه ای در بازار
کانالهای توزیع و عرضه در بازار
عوامل موفقیت یا Success Factors
بازارگرمی: برای بازارداری لازم است بازارگرمی را از دست ندهیم، بازارگرمی به معنی تبلیغات و تشویق به موقع جهت آگاه ساختن، متقاعد ساختن و ترغیب مشتریان برای ارتباط بیشتر با سازمان و خرید از آن و مقابله با حرکات رقباست. یکی از مهمترین ابزارهای بازار گرمی استفاده از خلاقیت، نوآوری و ابتکارات در صحنه رقابتی بازار است.
بازارگردانی: بازارگردانی یعنی مدیریت بازار که شامل برنامهریزی، اجرا و کنترل امور گوناگون بازار در ابعاد گوناگون بازاریابیست. بازارگردانی شامل تنظیم استراتژیها و برنامهها، سازماندهی و اجرای همهی امور مربوط به شناساندن و معرفی محصولات شرکت به بازارها، نظارت بر فعالیتها برای دستیابی به اهداف سازمان و ایجاد رضایت برای مشتریان و جامعه است.
با تشکر از مطالب سایت شما لطفا درباره تفاوت بازاریابی و فروش هم توضیحاتی ارائه کنید.
با تشکر از توجه شما. دوست عزیز باید توجه داشته باشید که بازاریابی و فروش هر دو با یک هدف اما با ترتیب تقدم و تاخری از یکدیگر قابل تعریف هستند. در یک کلام می توانیم بگوییم که فروش پایانی برای مجموعه فعالیت های بازاریابی است. بصورتی که وقتی معرفی محصول یا خدمت توسط فرآیند بازاریابی انجام می گیرد علی رغم ایجاد شناخت در مورد محصول هنوز اطمینان زیادی برای انجام خرید توسط مشتری وجود ندارد و در این مرحله است که اقدامات و تکنیک های مربوط به فروش با تلاش برای نهایی کردن خرید از طریق ایجاد اعتماد و پاسخ های مناسب به مقاومت های مشتری وارد عمل می شود تا کار را تمام کند. در این خصوص پیشنهاد می کنیم مقاله روش های قطعی کردن فروش در سایت مدیر تی وی را هم مطالعه کنید.
واقعآ معلومات بسیار جالب ومفید بود
در قسمت دانلود این معلومات باید چطور دانلود کنم
یکی از مهم ترین بخش های هر کسب کاری هست که اصول بازاریابی رو بدونه ممنون
بله حتما باید قبا از راه اندازی هر کسب و کاری در این زمینه مطالعه شود
سلام مطالبتون خیلی مفیده و من واقعا لذت میبرم از خوندنش
سلام و عرض ارادت خدمت استاد عزیز
متاسفانه اکثر کسب و کارهای کوچک در فرآیند مارکتینگ مشکل دارند و حتی بسیاری از آنها نمی دانند بازاریابی چیست. همین عدم آگاهی در نهایت باعث می شود که رشد کسب و کار آنها به کندی اتفاق بیفتد.
ممنون از شما بابت این مقاله جامع.
بله متاسفانه برخی در زمینه بازاریابی سواد چندانی ندارند و رشد زیادی نکرده اند .
سلام و تشکر از بابت مطالب مفیدتون که واسه ارایه ان شاظ الله کمکم میکنه
عاااالی توضیح دادین.بسیار سپاسگزارم.
یکی از کاملترین مقالاتی بود که توی وب فارسی پیدا کردم، تمام جوانب رو کامل توضیح داده بودید.
سپاس از زحماتتون
سلام
در تعریف بازار، بنظر میرسد به سمت عرضه توجه نشده. بازار را بنظرم باید ” محل تلاقی عرضه و تقاضا ” دانست.
خداییش لنگ این مطالب بودم دستتون طلا سایتتون باحاله
خیلی خوب و مفید .
بسیار ممنون
عالی بود
خیلی عالی بود
مطالب سایتتون عالی بود
خسته نباشید
عالی بود ممنون
مطالبتون خیلی خوبه ، این سایت تونسته کمک زیادی به من بکنه .
با سلام از این پست شما من در سایت خودم با ذکر منبع استفاده کردم تشکر از مطالب خوبتون
مطالبتون بسیار مفید بود فقط با توجه به دامنه وسیع فعالیتهای بازاریابی و اینکه میتونیم اعلام کنیم که توی تمامی کسب و کارها کاربرد ویژه ای داره خواستم دو پیشنهاد بدم یکی اینکه در ادامه مطالبی که برامون میذارید حوزه خدمات و کالا را بطور تفکیک شده و تخصصی تر دنبال کنید و برای هر کدوم یه سر فصل مجزا در بازاریابی رو تشریح کنید تا درکش با توجه به مشاغل مختلف راحتر باشه و دوم اینکه اگه میشه در کسب و کارهای مختلف زوم کنید و اون کسب وکار رو تشریح کنید برای مثال من در حال فعالیت تو زمینه خدمات پس از فروش ماشین آلات سنگین راهداری و راهسازی هستم و میخوام بدونم چگونه میتونم یه پلن خوب بازاریابی برای حوزه فعالیتم تهیه کنم.
تکنیک های بسیار خوبی رو مطرح کردید ممنون از شما
امروزه بازاریابی جزیی از بقای هر سازمان است و روش هایی هماهنگ با روحیات و افکار خریداران پدید می آید که امیدوارم در ایران نیز توسعه پیدا کند.
باتشکر
خیلی عالی بود
با سلام و خسته نباشید
مطالبی که در این بخش به ان اشاره کردید بسیار مفید و کامل بود
البته بیشتر جامع بود تا تحلیلی
سایت خیلی خوبی دارید و جای تقدیر داره
سلام واقعا سایت زیبایی دارید مرسی از خدمات شما
با سپاس فراوان
خدا قوت.بسیار مطالب ریشه ای بیان شده و محتوای خیلی مهمی در این سایت وجود دارد.
فکر نکنم چیزی از قلم افتاده باشد.باز هم خدا قوت.
سلامت باشید دوست عزیز. خوشحالیم ازین که تونستیم رضایتتونو جلب کنیم!
خیلی واضح و قابل فهم توضیح داده شده بود. ممنون. اتفاقا مختصر مفید بودنش خیلی خوب بود چون بعضی از مقالات طولانی در وبسایتهای دیگه حوصله آدم رو سر می برند.
خوشحالم با سایت شما آشنا شدم.
خیلی خوشحالیم از این که تونستیم رضایت شما رو جلب کنیم! بله رویکرد Modir TV در همه مقالات این بوده که اصلی ترین نکات رو به ساده ترین شکل ممکن توضیح بده و برای اطلاعات بیشتر، مقالات خلاصه دیگری ارائه بده.
ممنون ازین که با ما همراه هستید.
بازاریابی واقعا علم گسترده ایه، خیلی خوب میشه بتونید محتوای ویدئویی هم در خصوص آموزش بازاریابی ارائه بدید.
ممنون
از شما ممنونیم خانم شمس؛ اتفاقا یکی از برنامههای آتی Modir TV، آموزشهای صوتی و ویدیویی خواهد بود که به محض تکمیل مراحل راهاندازی استودیوی Modir TV، این اتفاق خواهد افتاد.
سلام بازاریابی همون بازاریابی دیجیتال هست ؟
سلام خیر، برای اطلاعات بیشتر درباره دیجیتال مارکتینگ اینجا کلیک کنید: https://modir.tv/what-is-digital-marketing/
در خصوص آموزش بازاریابی مقاله بسیار خوب و راه گشایی بود اما خیلی خلاصه بود. لطفا منابع بیشتری برای آموزش بازاریابی معرفی بفرمایید.
ممنون از لطف و توجهتون،
پیرامون موضوعات و مباحث آموزشی مرتبط بازاریابی مقالات بیشتری در بخش بازاریابی تهییه و درج شده است،
که در انتهای برخی از آنها منابع بیشتری نیز معرفی شده است.
با سلام
از مطلب فوق لذت بردم خیلی خوب و عالی بود
سپاس صابر عزیز! ممنونیم از این که با Modir TV همراه هستید.
برای این مطلب ممنون
واقعا بازاریابی اصل کسب کار است
بازاریابی (Marketing) ? واقعا اینو ترجمه می کنید به بازاریابی ؟
مارکتینگ از کی شده بازاریابی ؟
سلام،
دوست عزیز، ما سعیمون بر این بود که در این مقاله به مفاهیمی فراتر از ترجمه و پرداختن به معنی کلمات بپردازیم،
اما برای پاسخ به سوالتون، شاید ترجمه Marketing به عنوان بازاریابی صحیح نباشه، ولی به درست یا غلط در محیط کاری حرفه ای Marketing این معنا رو پیدا کرده، من الجمله در منابعی مثل ویکی پدیا.
https://fa.wikipedia.org/wiki/بازاریابی
نوشته روونی بود.. ممنونم ازتون.. 🙂
خیلی تفاوت داشت با اون برداشتی که قبلا از بازاریابی داشتم!
به نکته خوبی اشاره کردید..
متاسفانه بعضا بین بازارگردی و بازاریابی تفاوت قائل نمی شوند.
ممنونم از مطلب خوبتون..
بازاریابی B2B جزو مبادله (Exchange) که اشاره شد هستش؟؟
خوشحالیم که این مقاله رضایت شما رو جلب کرده!
در مورد بازاریابی B2B که فرمودید، باید گفت که بسته به ارزش مبادله شده بین طرفین، میتونه جزو مبادله (Exchange) هم باشه. اما صرف B2B بودن آن نمیتونه دلیل بر مبادله ای بودن اون همکاری باشه.
سلام و عرض خسته نباشید خدمت شما.
خواستم بگم که این دیدگاه که “بازار شامل تمام مشتریان بالقوهایست که دارای نیاز و خواسته مشترک می باشند” به نظر بنده بیشتر یک دیدگاه کلی ست. گاهی لازم است تا به مخاطب قبولاند که همیشه حق با او نیست و از بخشی از نیاز او باید گذشت!