برندسازی یا برندینگ (Branding)، بحث داغی که در همهی جلسههای کاری و کافی شاپها و پارکینگهای شرکتهای مختلف و هر جای دیگر…، توسط مدیران هر مجموعهای تا دلتان بخواهید شنیده میشود که خیلی مهم است و باید به آن توجه کنیم و بودجه خرج کنیم و…
در کشور ما هم صحبت از برندسازی و برندینگ و مشاوره آن کم نیست. به قول یکی از دوستان: “یکی بود یکی نبود، یه کشوری بود که مشاورای برندینگش از برنداش بیشتر بودن…!”
در ابتدای این مقاله خود را لازم به ذکر این نکته می دانیم که مفهوم برندسازی با برندینگ از لحاظ علمی و اجرایی تفاوت دارد، که به اشتباه به جای همدیگر نیز استفاده می شود، فرآیند برندسازی بیشتر متمرکز روی ایجاد و افزایش سطح آگاهی برند می باشد و بواسطه برنامه های ترویجی و تبلیغاتی به ثمر مینشیند و طراحی هویت برند بخش اساسی این فرآیند محسوب می شود.
اما برندینگ به فر آیند مادری گفته می شود که در مجموع منجر به خلق ارزش مطلوب ما برای مشتری است، تمام چیزیهایی که مشتری در خصوص هویت تجاری شما، شامل حس، تجربه و تداعیات ذهنی باید بداند یا احساس به درک کند، شامل این مجموعه فعالیت هاست، در این مقاله ما برای جلوگیری از این پیچیدگی ها، برندسازی را معادل برندینگ قرار داده ایم، و هر جا برندسازی ذکر می شود، منظور ما همان برندینگ می باشد.
بماند که خیلیها هنوز هم نمیدانند که برند و برندینگ، فقط طراحی لوگو و انتخاب فونت سازمانی نیست!
نمیدانند که کل کار برندینگ به زبان ساده این است که شما قرار است “ذهنیت” مردم را نسبت به برندتان به شکل خاصی دربیاورید، خاص شوید و بنا به دلایلی، افرادی (خاص یا عام) به سمت شما بیایند و سراغ برندهای دیگر نروند.
در تمام این مسیر، همهی اِلِمانهای بصری برندتان از لوگو و فونت بگیرید تا مدل طراحی کارت ویزیت و بروشورتان، فقط و فقط یک ابزار برای برندینگ هستند و نه کل برندینگ!
از کجا شروع کنیم؟
دکتر امیر اخلاصی در کتاب اصول برندسازی خود می گوید، برای ایجاد برند، 8 ابزار در اختیار مدیران بازاریابی قرار دارد تا از طریق آن با مشتریان ارتباط برقرار کرده و یک برند قوی در بازار بسازند:
- تبلیغات
- روابط عمومی
- پیشبرد فروش
- بازاریابی مستقیم
- فروش شخصی
- بسته بندی
- رویدادها و اسپانسرینگ
- خدمات مشتری
به طور کلی برندینگ، فرآیندی است که در طی آن به جایگاه احساسی و عاطفی یک محصول یا خدمت افزوده میگردد،
بدین وسیله ارزش آن برای مشتریان و سایر ذی نفعان افزایش مییابد.
به عقیده بزرگان عرصه برندسازی یا برندینگ:
برندینگ حاصل پیامها و گزارشهای رسانه هاست. هر قدر تعداد این پیامها بیشتر و محتوای آنها مطلوب تر باشد، نام تجاری قوی تر خواهد شد.
اَل ریس، لورا ریس، سقوط تبلیغات و ظهور روابط عمومی
برندینگ دانشی است که با برتری دادن به یک برند (Brand) باعث افزایش اعتبار و شهرت آن برند در بازار رقابت میشود، اعتبار و شهرت یک برند به طور مستقیم می تواند منجر به فروش بیشتر و قیمت گرانتر محصولات وخدمات شود، به زبان دیگر برندسازی روش هوشمندانه تجارت و تولید ثروت است.

برندینگ چیزی بیش از ایجاد یک نام یا لوگوی خاص و زیبا برای یک مخصول یا خدمت است، برندسازی مسیری است که به واسطه آن مشتریان، محصولات و خدمات یک شرکت را درک و تجربه می کنند.

برندسازی ایجاد تمایزی منحصر بفرد است که برای مشتریان، کارکنان و مدیران سازمان اهمیت زیادی دارد. داشتن یک برند قدرتمند سبب می شود هزینه های یک شرکت به واسطه جلوگیری از سرمایه گذاری های نامناسب و بی هدف به طور کاملا محسوسی کاهش پیدا کنند.
سودآوری به واسطه جذب مشتریانی وفادار به طور چشم گیری افزایش پیدا می کند و از همه مهمتر برند یک شرکت تبدیل به دارایی ناملموس برای سازمان می شود که ارزش آن می تواند بیش از مجموع ارزش تمامی دارایی های فیزیکی آن سازمان باشد.
کارآفرینی و راه اندازی یک کسب و کار بدون تفکر برندینگ و محوریت برند برای آن یک اشتباه نابخشودنی در تجارت است!
اَل ریس، لورا ریس، سقوط تبلیغات و ظهور روابط عمومی
از جمله ی دلایل مهم برندسازی در نزد سازمان ها، تمایل به رهبر بودن، پیشی گرفتن در صحنه ی رقابت و دسترسی کارمندان به بهترین امکانات به منظور دست یابی به مشتریان کم هزینه تر می باشد، منظور از مشتریان کم هزینه تر این است که در صورتی که مشتری با برند سازمان آشنا باشد و احساس مناسبی نسبت به آن داشته باشد، سازمان هزینه تبلیغات، زمان و… کمتری برای تبدیل وی به یک مشتری بالقوه یا وفادار متحمل خواهد شد.
ضرورت برندسازی یا برندینگ (Branding)
ضرورت داشتن برند از این روست که با توجه به حرکت جوامع مصرفی به سمت مدگرایی، در اختیار داشتن برند (Brand) یا نامهای تجاری معتبر یکی از راهکارهای ایجاد تمایز و شخصیت به شمار می رود.
اهمیت برند برای مشتری بواسطه ی دانش مشتری از برند ایجاد می شود، که بواسطه تعدادی از عوامل ناشی می شود، اما شاید دو مورد زیر مهم ترین آنها باشند:
- عمق برند؛ یا به عبارتی اولویت ذهنی مشتری در انتخاب برند در میان سایر برند های مشابه، بطور مثال بسیار از افراد پس از شنیدن کلمه نوشابه در ذهنشان بلافاصله Coca Cola تداعی می شود.
- گستردگی برند؛ هرچه رابطه مشتری با برند پیچیده تر باشد یا به عبارتی توسط تنوع تعاملات برند در ذهن بیشتر باشد، فرصت ساخت وفاداری بلندمدت بیشتر است. همانند شرکت هایی چون Google , Amazon.

انواع برندسازی یا برندینگ (Branding):
تاکنون دسته بندی های مختلفی از انواع برندسازی توسط اساتید این حوزه ارائه شده است و اگر بخواهیم برجسته ترین نوع این دسته بندی ها را برشماریم به شرح زیر است:
- برندسازی مشارکتی یا Co-Branding: مشارکت با برندی دیگر جهت دستیابی به هدف
- برندسازی دیجیتال: وب سایت، رسانه های اجتماعی، بهینه سازی موتور جستجو، استفاده از وب برای تجارت
- برندسازی شخصی یا Personal Branding: روش هر فرد برای ایجاد اعتبار و شهرت برای خودش
- برندسازی علّی: برندتان را با یک نیت خیر خواهانه همسو کنید؛ یا مسئولیت اجتماعی شرکت
- برندسازی کشوری: تلاش برای جذب توریست و کسب و کار
برندسازی شامل مباحث و مفاهیم مختلفی چون جایگاه یابی و جایگاه سازی برند (Brand Positioning)، نامگذاری برند، انتخاب رنگ برند و طراحی هویت برند( لوگو، آرم و…)، توسعه برند، ارزش برند و… میباشد.
در پایان شماره را به بازدید از مقاله «مختصری از ابتدا تا انتهای برندینگ در 5 گام» دعوت می کنیم.
دوست عزیز که میخواهی به دیگران مشاوره بدهی.
برندینگ با برنسازی متفاوت است. مشکل شما این است که به زبان انگلیسی تسلط نداری.
دوست عزیز، ممنون از دقت نظرتون،
ولی بنده در اینجا قصدم ارائه مطالب مفید هست و
در مورد تفاوت برندینگ و برند سازی بنده دیدگاهم فراتر از ترجمه Brandimg و Brand Making هست،
بیشتر سعی کردم رو مفاهیم تمرکز کرده باشم.
از مطلب مفیدتون متشکرم
اینکه با مخالفت ها خوب برخورد می کنید هم شایسته ی تحسینه
سپاسگذارم، مفید بود ایده گرفتم ازش
به اعتقاد بنده برند هر سازمان , تجارت و کسب و کاری بیانگر هویت آن مجموعه است و رابطه مستقیمی با اهداف آن سازمان در راستای معرفی , بازاریابی , ارتباط با مشتریان و در نهایت فروش محصول یا ارایه خدمات دارد . به همین علت انتخاب نام و نشان تجاری متناسب , هدفمندی پروسه معرفی برند و بازاریابی برنامه ریزی شده باید از درجه اهمیت بالایی بر خوردار باشد .
پروسه برندینگ نیازمند راهکارهای تفکر محور و تعریف شده ای است که تعاملی بهینه و مطلوب فی ما بین تمام فعالیت های مرتبط بـا مشتری را برای هر ســازمان ایجاد نمـاید در غیر این صــورت می تواند تاثیر منفی بر روی مخاطبین برند شما داشته باشد .
سلام مطا لب باارزشی هست که شماعنوان کردیداما در برند سازی باید یه قسمتی از کار توجه داشت (حلزونی) هست
یکم تخصصی تر کاش بحث می کردین…
ولی این که با زبان ساده گفتین خوبه…
سلام مطالب و مفاهیم بسیار گیرا و مفید بود بسیار متشکرم از اطلاعات مفیدی که در این سایت قرار دادید
در تکمیل باید گفت,برندسازی اکنون تعریفی جز ساخت یک حس,درگیری ذهن و قلب مخاطب و بخشی از زندگی وی شدن ندارد. لوگو و شعار و .. شنا کردن نیست.تنها لباس دراوردن برای ورود به آب است.زمانی شنا میکنیم که بخشی از زندگی مخاطب شویم.
مطلب بسیار آموزنده ای بود. کاشکی مطالعه موردی هم در آینده قرار بدین که بتونیم انتزاع بهتری از مطالب داشته باشیم
با سپاس از نظرتون
به زودی مطالعات موردی حول برندهای داخلی هم قرار داده میشه.
اگر مایل بودید عضو خبرنامه بشید مقالات جدیدتر و مظالعات موردی اطلاع رسانی میشه.
عالی بود
ممنون از مطالب مفید سایت. موفق باشید
مقالاتتون واقعا کامل و جامع است، تعداد زیادی از وب سایت ها رو پیرامون برندینگ بررسی کردم، والی واقعا مقاله شما از همه جامع تر بود.
یک سوالی، شما در خصوص مباحث برندینگ هم دوره سازمانی برگزار میکنید؟
سلام و درود،
بله دوست عزیز پیرامون این موضوعات دوره های حرفه ای توسط تیم مدرسین و مشاورین وب سایت برگزار می شود،
جزئیات مربوط به این دوره ها به آدرس ایمیلتون ارسال شد.
واقعا مطالب عالی بود
از لطف شما ممنونیم حسین جان!
در مبحث برندینگ، personal branding این روزها اهمیت خیلی زیادی پیدا کرده و افراد به شکل های مختلف به دنیال این نوع برندسازی هستد. مقاله خوبی بود.
با سلام خدمت شم
تشکر میکنم از مطلب بسیار خوب و آموزنده ای که انتخاب می کنید. ، خواهشی که داشتم در مورد هویت برند در مقاله های بعدیتون اشاره کنید .اگه امکان داردچند شرکت موفق در این عرصه رو هم معرفی کنید.
با سپاس فراوان
با سلام و تشکر
مقاله جامعی در زمینه برندینگ بود. با تشکر
از این بهتر نمی شد
مطالب خوبی بودند فقط در صورت امکان شرکتهایی که دوره سازمانی درباره این موضوع برگزار میکنند را نیز معرفی فرمائید